Tornar

El ´Beveu Menys´, un model d’implementació a gran escala



 Dimarts 13 de Juliol de 2021

 

La Sub-direcció General de Drogodependències ha estat convidada a parlar de les  lliçons apreses en la implementació del Programa Beveu Menys a Catalunya en una jornada organitzada pel Ministeri de Salut de la Federació Russa i l’Oficina Europea de l’OMS.

 

La Sub-direcció General de Drogodependències (SGD) ha participat en la jornada Launch of the Alcohol Use Disorders Identification Test, Russia (RUS-AUDIT), celebrada l’1 de juliol, en la que s’ha presentat l’adaptació i validació per a Rússia de l’eina AUDIT, un dels instruments més utilitzats per a la detecció d´alcohol a tot el món, i que representa l’inici de la implementació d’un programa de identificació precoç i intervenció breu en el consum de risc d’alcohol en aquest país.

En el transcurs de la jornada, la SGD ha explicat breument la feina feta en els darrers 20 anys a Catalunya amb el programa Beveu Menys i ha destacat  la importància d’implementar programes multicomponent que comptin amb la implicació dels diferents actors del sistema de salut, tant en la seva planificació com en el desenvolupament de les accions. En la intervenció també s’ha alertat sobre el repte que suposa l’avaluació i la sostenibilitat d’aquest tipus de programes i s’han anat assenyalant algunes estratègies clau per poder garantir la seva sostenibilitat .

A part de l’experiència de Catalunya, també s’han presentat experiències a Portugal i Escòcia. L’OMS tenia molt interès en la implicació de la SGD per tal de poder ajudar i mostrar exemples als responsables i professionals de salut de Rússia, un dels països amb més problemes relacionats amb l’alcohol d’Europa, sobre com fer realitat un programa preventiu en l’atenció primària amb l’objectiu de reduir el seu elevat consum d’alcohol.